Hová helyezzük a konyhán belül a tűzhelyet?
Egyik legfontosabb szempont, hogy a gázvezetékhez közel, hiszen így tudjuk megelőzni, hogy csövek szeljék keresztül-kasul konyhánkat. Érdemes szagelszívót helyezni a gáztűzhely fölé, amennyiben nem szeretnénk, hogy az ételszag az egész lakást belengje. Célszerű a tűzhelyet és a szagelszívót amennyire lehet, a külső falhoz közelre tervezni.
Jó, ha nem kerül a gázfőzőlap és a mosogató közvetlenül egymás mellé, hanem közéjük kerül a munkapult. Ez megkönnyíti a munkát, hiszen egy mozdulattal elérhetők mind a főzőedények, mind a mosogató.
Hogyan kell tisztítani a tűzhelyet?
Esztétikai szempontból nagyon fontos, hogy tisztán tartsuk a gáztűzhelyünket. Egy odaégett zsírral, olajjal szennyezett tűzhely nem túl szép látvány. Gondoljunk csak bele: ha vacsorára hívtunk vendégeket, nagy eséllyel meg fognak fordulni a konyhánkban is. Vajon milyen látvány lehet számukra egy mocskos tűzhely? Másrészt, a tisztán tartás azért is fontos, mert a zsiradékok, olajok gyúlékony anyagok, így veszélyforrást is jelenthetnek a háztartások számára.
A tűzhely tisztításánál célszerű szakszerűen eljárni: ne karcoljuk a zománcot, a kerámiát, használjunk megfelelő tisztítószert! Vigyázzunk, hogy ne próbáljuk a kerámialapot olyan durva eszközzel súrolni (pl. drótkefe), ami felsértheti a felületét. Kaphatók erre a célra speciális műanyag kaparók, amelyekkel mindenféle szennyeződés eltávolítható.
Érdemes a tűzhelyet közvetlenül sütés-főzés után tisztítani, amikor még nem száradt rá a szennyeződés. Később sokkal nehezebb dolgunk lesz vele. Alapos, mindenre kiterjedő tisztítást évente 1-2 alkalommal érdemes végeznünk a tűzhelyünkön.
Milyen típust válasszunk?
Ha minél kevesebb vesződséget akarunk magunknak, olyan
típust válasszunk, amelyet könnyű tisztán tartani. Ma
már vannak olyan gyártók, akik erre a kényelmi szempontra is
odafigyelnek.
Esztétikailag sem árt, ha illeszkedik konyhánkhoz.
A gáztűzhelyeknek léteznek beépíthető és különálló típusai is. A
Tűzhelymester mindkét típus szerelését nagy tapasztalattal képes
elvégezni.
Érdemes olyan gépet venni, amely már a boltban masszív
hatást kelt. Ha az első érintések után úgy érezzük, le fog
szakadni egy idő után valamelyik gombja, akkor inkább hanyagoljuk azt a
típust.
Hasznos, ha készülékünk rendelkezik elektromos
gyújtószerkezettel. Szerencsére ez már minden modern készülékben
megtalálható.
Mit tegyünk, ha csak részlegesen ég a tűzrózsa?
A probléma oka gyakran az, hogy tisztítás, vagy az edények mozgatása során a gázrózsa kissé elmozdult a helyéről. Kapcsoljuk ki a tüzet, és várjunk addig, amíg a gázrózsa lehűl. Mozgassuk meg a rózsát, érezni lehet, ha visszailleszkedett a helyére. Ezután próbáljuk újra begyújtani a tüzet. Ha továbbra is csak részlegesen ég, forduljunk szerelőhöz!
Gáz- vagy villanytűzhely?
A gáztűzhely nagyobb hőt fejt ki, mint a villanytűzhely, nem kell hosszú perceket várni, amíg felmelegszik a fűtőszál és nem marad még sokáig a kikapcsolás után is forró a főzőlap. Ezen kívül a gáz egységára is kisebb, mint a villanyé. Egyedül vízforralásnál lehet hasznosabb a villany, amikor speciális vízforraló eszközt használunk, amelynél a fűtőszál közvetlenül érintkezik a vízzel.
Szellőztessünk!
Mivel a gáztűzhelyek általában nyílt égésűek, ezért gondoskodnunk kell az égés során keletkező füstgáz (égéstermék) elvezetéséről. Ez azt jelenti, hogy pl. ha a konyhában van a tűzhelyünk, gondoskodjunk róla, hogy naponta 1-2 alkalommal szellőztessük ki a helyiséget! A szellőzés hiánya miatt a szén-dioxid mennyisége túl magasra szökhet, így tökéletlen égés jöhet létre, amely veszélyes az egészségre. Ez különösen a modern, jó hőszigetelő képességű lakásoknál igaz, hiszen ezeknél kevesebb levegő szivárog be a lakásba a nyílászárókon.